вторник, 3 юни 2008 г.

МЕЖДУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ "СОЦИОЛОГИЯ И ПРАВО" - 150 годишнина от рождението на Емил Дюркем

Откриване на конференцията

На 29, 30 и 31 май, катедра „Социология” проведе своята трета международна конференция на тема „Социология и право”, посветена на сто ипетдесетата годишнина от рождението на големя класик на социологията Емил Дюркем.. Трите основни сесии на конференцията, както следва: ПРАВОТО КАТО ФОРМА НА СОЦИАЛНА СОЛИДАРНОСТ, ЕЛЕМЕНТАРНИ ФОРМИ НА НОВ РЕЛИГИОЗЕН ЖИВОТ, ИЗМЕРЕНИЯ НА ТОЛЕРАНТНОСТТА протекоха при изключителен интерес. Дискусиите, които следваха всяка една от тях бяха съдържателни и особено динамични.

Сред участниците от чужбина можеха да бъдат забелязани: проф. Айлиин Баркър (Великобритания), проф. Масимо Интровине (Италия), проф. Орест Матышин (Русия), проф. Михаела Моравчикова (Словакия), проф. Зоран Матевски Македония), проф. Етем Азири (Тетово) проф. Валентина Маринеску, (Румъния) и др. Участваха също Лусия Гречко (Словакия), Фернандо Фонтаиня (Бразилия), Душка Матевска (Македония). Докладите си изпратиха Джон Рекс (Великобритания), Стивън Хънт (Великобритания) и Педро Гералдо (Бразилия), които по здравословни причини не успяха да участват лично.

Проф. Массимо Интровини (Италия), Проф. Айлийн Баркър (Великобритания), Проф. Орест Мaртышин (Русия), Проф. Микаела Моравчикова (Словакия)

От българска страна участваха проф. Софка Матеева (ЮЗУ), проф. Стефка Наумова (Правен институт към БАН), проф. Георги Найденов (УНСС), доц. Валентина Миленкова (Институт по социология при БАН), ст.н.с. Стефан Николов), Надежда Йонкова (Правен институт към БАН) и др.

Катедра „Социология” бе представена успешно от доц. Добринка Пейчева, доц. Мария Серафимова, доц. Владимир Дулов, доц. Жеко Кьосев, гл. ас. Ивета Якова, гл. ас. Марио Маринов, гл. ас. Ангел Цветков, докторант Петрана Стойкова, магистър Шабан Даракчиев и др. На конференцията присъстваха и студенти социолози, което допълни и раздвижи невероятната атмосфера, която се създаде по време на нейното протичане.

Участниците в конференцията напосещение в Мелник.

Щур купон през последната вечер на конференцията. Ние можем да играем хоро и затова вървим напред и нагоре. Както е казал Швейк: "Който го е яд...

И накрая, музикален поздрав за всички, от нас, които слизаме от Рила

само кликнете на този линк:

4 коментара:

Анонимен каза...

Мария Серафимова каза:

Здравей Владо,

Песента на Луис Армстронг е прекрасна, и защо ли ми напомня нещо... Какво ли беше то?
А фактът, че съм с тъмно червено сако, съвсем не е случаен...

vladodoulov каза...

Мария, наистина преди 18 години ни пяха че времето е наше, пък се оказа че то е било тяхно. Тези, които бяха спрели времето, после си го приватизираха и до ден днешен си го пускат както им скимне.
Затова и някои от тях не могат да понесат че ние макар бавно и полека, започваме да си връщаме времето, започваме да живеем в своя свят, своя живот. Може би все още нямаме “цялото време на света” (много от него те ни изгубиха), но имаме много и живеем с поглед към бъдещето. Те ще си останат в спрялото време, никога няма да се освободят от собственото си завоевание. Каквото и да правят, те си остават там в онзи свят на тъмнината и човешката низост. Могат да правят каквото искат, да слухтят, да мърсят, дори да ровят в нещата ни като най-долните крадци кокошкари (уви някои неща се предават от поколение на поколение), но ще си останат в онова време – то ги е погълнало като тресавище и те никога няма да се освободят от него.

Анонимен каза...

Мария Серафимова:

Здравей Владо,

Не мога да се въздържа да не напиша няколко реда. Навремето някои бяха убедени, че времето е тяхно, други също си мислеха, че е тяхно, а трети, че е на всички...

Според Андре Глюксман:

"... има хора на земята, които нарочно пожелават злото. Така и си мислят: я да направя аз на хората зло, я да ги попритисна, че да не видят бял ден...
С една дума, ако не можеш да бъдеш убеден, че ти, видиш ли, си прав, тогава може ли някой да се намесва в едно решение или не? Нима е възможно човекът на земята да разбере:кой е прав? Кой е виновен? Кой може да го каже?
"Един ден, силите, дремещи в нашето привидно спокойствие, се възправят и създават ада: за да го опознаем, би трябвало адът да започне да свидетелства..."

Единадесетата божа заповед, според Андре Глюксман в невероятната му книга "Готвачката и човекоядецът" би могла да гласи:"нищо нечовешко не трябва да те оставя безразличен", но тя би могла да бъде интерпретирана и така:"нищо нечовешко не ми е чуждо", или пък:"познай злото, за да го предотвратиш"...

"Превърнаха ни в парцал пред вратите на Вселената. В Книгата на живота ще има специална страница за хората, изпълзели от гробовете; на едната й страна ще може се прочете за тоталния погром, разрушението, подчинението, а на другата - за смазващата и окончателна победа"


Мисля си, че нищо, дори и времето, не е в състояние да заличи посланието, което се съдържа в тази книга, точно обратното...

Злото - то настъпва тогава, когато "низкото", "грозното", "циничното", "глупавото", "невежото", "примитивното" преминат допустимите граници в човешките отношения...

Прав си, Владо, времето е трудно определима категория, но едно е вярно, според мен, всеки някога получава правото си да получи своя реванш за нанесените унищения и обиди, да покаже какво може, или поне да се опита...
Хубаво е, когато усетиш подкрепата на хората около себе си, на близки и колеги - ето това не може да се купи... И слава Богу!

Анонимен каза...

Привет на всички!!!!

Поздравления на доц.Дулов за прекрасния сайт.

Искам да изкажа възхищението си от конференцията и да поздравя всички за това, което се случи на Бодрост!!!

Благодарности на доц. Серафимова за възможността да участвам!!!

Благодарности и на всички останали преподаватели, с които работим вече 5 години!!!

С гордост мога да кажа, че това, което представих на конференцията е благодарение на вашата работа и начинът по който сте ме учили да работя!!!

Надявам се тази есен да си организираме една междууниверситетска студентска конференция!!!!

С уважение:Шабан